Er zijn volgens recruiters in praktijk 7 bekende fouten die beveiligers vaak maken tijdens hun sollicitatie naar een bepaalde beveiligersfunctie. Lees dit artikel en vermijd deze beginnersfouten op je sollicitatiegesprek.
1. Aan het woord blijven maar in feite niks te melden hebben
Recruiters houden in principe van sollicitanten die iets te melden hebben. Echter recruiters bij beveiligingsbedrijven zijn natuurlijk ook maar mensen en shiften graag de mensen eruit die kort en krachtig hun verhaal kunnen vertellen. Wijk in het sollicitatiegesprek het beste niet af van de in de vacature genoemde gewenste eigenschappen en competenties en blijf met je verhaal binnen deze lijnen.
2. Je verhaal van buiten leren
Als beveiliger zou je in principe communicatief moeten zijn en in staat om kort je verhaal duidelijk te maken. Het beste is om niet een bepaalde tekst of verhaal uit je hoofd te leren maar deze op een papiertje puntsgewijs op te schrijven. Geen recruiter zal je kwalijk nemen dat je hiervoor een blocnote hebt meegenomen en deze tijdens het sollicitatiegesprek ook veelvuldig gebruikt. Een blocnote meenemen is uiteraard altijd aangeraden om de zaken die in het gesprek besproken worden te noteren. Dit wordt zelfs erg gewaardeerd en je komt hiermee over als dat je een serieuze beveiliger bent en geïnteresseerd bent in de betreffende beveiligersfunctie.
3. Gedrag niet conform de verwachting
Spontaniteit is het toverwoord. Vermijd onnatuurlijk gedrag, zoals continu klikken met je pen, oogcontact vermijden, te snel of te traag praten. Allemaal zaken waar je als de nieuwe aankomende beveiliger op moet letten tijdens het sollicitatiegesprek met je gesprekspartner. Wees dus bewust van je ‘tic nerveus’.
4. Aannemelijk maken van wat je beweert
Het is makkelijk om te zeggen dat jouw grootste sterkte bijvoorbeeld het hebben van overwicht is, of dat je goed en feilloos observeert en de ene na de andere winkeldief eruit pikt. Wanneer deze eigenschappen nog niet zo sterk zijn ontwikkeld moet je hierover in geen geval liegen of overdrijven. Doe je dit wel, onderbouw dan je verhaal minstens met een goed voorbeeld waaruit dit blijkt. Ook wat betreft zwaktes hoef je niet altijd te vrezen dat het noemen hiervan nadelig voor je uitpakt. Hiermee geef je aan dat je in principe jezelf nog verder wil ontwikkelen. Recruiters bij beveiligingsbedrijven willen graag weten op welke vlakken jij nog op te leiden bent. En natuurlijk kun je niet altijd 100% voldoen aan de gestelde eisen zoals deze voor de betreffende beveiligersfunctie is opgesteld.
5. Hang niet de betweter uit
Elke professional is goed is zijn vak. Dit wil echter niet zeggen dat je als beveiliger de waarheid in pacht hebt of de gouden aanpak kent. Tip: doe dit niet, tenzij je de baan van directeur ambieert. Bereid je uiteraard goed voor op te geven antwoorden op mogelijk gestelde vragen. Oefen deze desnoods met iemand anders voordat je het gesprek in gaat. Wellicht kan diegene met wie je een zogenaamd ‘vraag-antwoord spel’ speelt je wijzen op je hoe je overkomt bij het antwoorden van vragen en wat je lichaamshouding daarbij is.
6. Te snel over het salaris praten
Een van de moeilijkste dingen in het sollicitatiegesprek is voor veel beveiligers vaak het hebben over zaken als gewenst salaris. Laat in eerste instantie de recruiter hierover beginnen tenzij dit niet aanbod komt. Elke recruiter zal aan het eind van het gesprek komen op de vraag of er nog vragen zijn. Dit zou dan het moment moeten zijn om over je salaris te beginnen. Het wil weleens voorkomen dat beveiligingsorganisaties bewust het onderwerp niet aansnijden vanwege hun marktconforme salarisbeleid. Dit wil uiteraard nooit zeggen dat er dus niet onderhandeld kan worden.
7. Je marktwaarde niet kennen
Weet wat je waard bent en wat een geschikt salaris is wat hoort bij de betreffende beveiligersfunctie. Houdt hierbij rekening dat salaris nooit gelijk hoeft te zijn aan die van collega beveiligers in dezelfde functie. Je zou immers bijvoorbeeld meer ervaring kunnen hebben of net even die dingen kunt die jouw marktwaarde verhogen. Bijvoorbeeld een 3e of 4e vreemde taal en zeer goede kennis van het gebruik van bepaalde belangrijke bedrijfssystemen zoals het werken met officepakketten. Zo, je bent er helemaal klaar voor. Geloof vooral in jezelf, dan zal men ook sneller in jou geloven.