Ook voor beveiligers is voldoening uit je werk halen belangrijk. Echter speelt het salaris natuurlijk een even grote rol en mogelijk zelfs een grotere. Onderhandelen over salaris doe je dan met de juiste timing en aanpak. We leggen hieronder uit hoe je de onderhandeling het beste aanpakt.
Salarisonderhandeling bij overstap naar nieuwe werkgever
Wanneer je met een nieuw beveiligingsbedrijf is gesprek gaat over de hoogte van je salaris, kan het verstandig zijn om niet direct het antwoord te geven op de nieuwsgierige vraag hoeveel je nu verdient. Je nieuwe functie zal waarschijnlijk niet helemaal hetzelfde zijn als je oude functie van beveiligingsmedewerker. Wanneer de beveiligingswerkzaamheden afwijken of meer vaardigheden vraagt, is het normaal dat het salaris ook verschilt. Geef je aan hoeveel je eerst verdiende, dan is het best mogelijk dat je nieuwe werkgever wil vasthouden aan dit oude marktconforme salaris en deze hanteert als uitgangspunt.
Pas onderhandelen over salaris bij meer zekerheid
Houd in je achterhoofd dat je met onderhandelen over salaris pas begint nadat je meer zekerheid hebt over een daadwerkelijke interesse om jou als nieuwe beveiliger in dienst te nemen. Je wilt natuurlijk niet overkomen alsof geld verdienen het belangrijkste argument is om te komen werken.
Eerst duidelijkheid krijgen over de definitieve inhoud nieuwe takenpakket
Ten tweede kan het zo zijn dat de beveiligingswerkzaamheden door je nieuwe werkgever nog niet helemaal zijn vastgelegd en onduidelijk is welke verantwoordelijkheden uiteindelijk gevraagd worden.
Ook kan het zijn dat je nieuwe werkgever besluit om je op een standplaats bij een andere opdrachtgever te plaatsen. Beveiligingswerk is niet overal hetzelfde, dus begin het eerste gesprek nog niet direct over welk salaris mogelijk is. Wacht even voordat je concreet weet over hoe en wat.
Ga nooit gelijk akkoord met een voorlopig salarisvoorstel
Let op! Ga nooit akkoord met een voorstel waarbij je eerst begint met een lager salaris en dat in een later stadium gekeken wordt of een hoger salaris mogelijk is. Uiteindelijk kun je die salarisverhoging op je buik schrijven want als je eenmaal getekend hebt, wordt daar natuurlijk strak aan vastgehouden.
Weet hoeveel een marktconform salaris bedraagt
Het is verstandig om eerst de CAO Beveiliging erbij te pakken en te onderzoeken hoeveel een marktconform beveiliger salaris bedraagt. Het genoemde bedrag neem je natuurlijk niet als uitgangspunt als je een werkgever meer te bieden hebt. Zo zou het best kunnen zijn dat je op basis van jouw werkervaring en persoonlijke kwaliteiten boven marktconform zou mogen verdienen. De CAO salarissen zijn een richtlijn en geen wettelijk maximum.
Weet vooraf wat je minimaal aan salaris nodig hebt
Wanneer je momenteel een salaris hebt waarbij de hoogte nog onder de huursubsidie grens ligt, kun je natuurlijk uitrekenen wat een geschikt maandsalaris is. Ga je meer ineens veel meer verdienen dan de wettelijk geldende huursubsidie grens, dan heb je de kans dat je huursubsidie wordt stopgezet of verlaagd. Om dit verlies op te vangen dient je salarisverhoging dusdanig hoog te zijn dat verlies of vermindering van huursubsidie geen rol speelt. Hetzelfde geldt voor de grens die geldt voor het verkrijgen van zorgtoeslag. Raadpleeg voor meer informatie hierover de website van de Belastingdienst.